Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания, съобщи изданието

...
Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания, съобщи изданието
Коментари Харесай

Проучване: Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания

Придържането към диети  снижава риска от развиване на  хронични болести , заяви изданието „ Медикъл Експрес “, базирайки се на проучване на учени от здравното учебно заведение към университета Харвард.

Резултатите са оповестени в сп. „ Нейчър Медисин “ и обгръщат разбор на данни, събирани в продължение на 32 години от 205 852 участници на възрас т сред 25 и 75 годишна възраст . От тях 162 667 са дами, а 43 185 са мъже. Те от време на време са давали информация за метода си на живот, здравната си история, питателните си привички. Медианата на изследването наблюдава 26 години от живота на всеки участник. Наблюдавани са 44 975 случая на развиване на хронични болести, 12 962 болести на сърдечносъдовата система, 18 615 случая на диабет и 17 909 онкологични болести.

Участниците в изследването не са се придържали категорично към предложени диети, само че проучването съпоставя резултатите при  съблюдаване на няколко модела  – различен показател на здравословното хранене, средиземноморска диета, диетичен режим за намаление на кръвното налягане, редукция на риска от развиване на диабет, хранителен режим с преобладаващи растителни артикули, диетичен показател на хиперинсулинемия, противовъзпалителен режим, противоракова диета на американския институт за проучвания на рака.

Според резултатите, без значение от вида хранителен режим на обособените участници,

Участници, спазвали режим за намаляване на риска от възпаления, високи равнища на инсулин или диабет, са по-нискорискови и за развиване на диабет вид 2, сърдечни болести или рак.

Някои хранителни групи са свързани с  неприятни последици за здравето . Хроничните болести постоянно са свързани с хранителен режим, включващ салами, енергийни питиета, алено месо, пържени картофи, яйца.

Консумацията на кафе, пълнозърнести произведения, вино, десерти  се свързва със намаляване на риска от развиване на хронични болести.
Трябва да се има поради, че това са резултати, взети от разнообразни диетични режими, свързани с разнообразни хранителни тактики за отбягване на опасности. Няма диета, основана на кафе, пълнозърнести артикули, вино и десерти, от които може да се избира.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР